Szarlotka domowa – najlepsza 🍏🍏🍏
Sezon na jabłka wciąż trwa, a razem z nim sezon na szarlotki. Ta, jest wynikiem tradycyjnej receptury wiec smakuje wyjątkowo i przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa. Najlepsza jeszcze ciepła prosto z pieca 🍏
Ciasto:
400 g maki
200 g masła
4 żółtka
3 płaskie łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżka smalcu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek cukru
Jablka:
2 kg jabłek ( wedle upodobań – ja preferuje jak jest więcej jabłek niż ciasta)
lyzeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na min 1 godzinę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na duża kostkę, uprażyć do momentu jak odparuje woda. Dodać cynamon i bułkę. Schłodzić.
Forme wyłożona papierem wykleić częścią ciasta, nałożyć jabłka i druga cześć ciasta. W zależności od preferencji pokroić w paski, rozprowadzić na całości lub potrzeć ( wówczas najlepiej zamrozić ta cześć).
Piec w temp 170 stopni 30-35 min do uzyskania złotego koloru.
Po wyjęciu z pieca spróbować oprzeć się kolejnej części 😉
smacznego!