Szarlotka domowa – najlepsza 🍏🍏🍏

Sezon na jabłka wciąż trwa, a razem z nim sezon na szarlotki. Ta, jest wynikiem tradycyjnej receptury wiec smakuje wyjątkowo i przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa. Najlepsza jeszcze ciepła prosto z pieca 🍏

 

Ciasto:

400 g maki

200 g masła

4 żółtka

3 płaskie łyżki śmietany 18%

1 płaska łyżka smalcu

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

8 łyżek cukru

 

Jablka:

2 kg jabłek ( wedle upodobań – ja preferuje jak jest więcej jabłek niż ciasta)

lyzeczka cynamonu

1 łyżka bułki tartej

 

Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na min 1 godzinę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na duża kostkę, uprażyć do momentu jak odparuje woda. Dodać cynamon i bułkę. Schłodzić.

Forme wyłożona papierem wykleić częścią ciasta, nałożyć jabłka i druga cześć ciasta. W zależności od preferencji pokroić w paski, rozprowadzić na całości lub potrzeć ( wówczas najlepiej zamrozić ta cześć).

Piec w temp 170 stopni 30-35 min do uzyskania złotego koloru.

Po wyjęciu z pieca spróbować oprzeć się kolejnej części 😉

smacznego!

 

 

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *