truskawkowy Tort urodzinowy #dladziecka #dladorosłych
Posted On październik 29, 2018
Tort ten jest prostym, a zarazem efektownym rozwiązaniem. Niezwykle lekki, aksamitny, truskawkowy. W takim wydaniu powstał na urodziny mojej córki, ale niejednokrotnie powtarzany w różnych wariacjach. Świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni jak dodatek do kawy (wówczas robię jeden podwójny biszkopt a masa na wierzch + dużo truskawek).
3 warstwy biszkoptu + masa z truskawek z serkiem maskarpone + dekoracja
Biszkopt:
- 3 jajka
- 85 g cukru
- 85 gpszennej mąki tortowej tj. typ 400 lub 450 luźno wsypana bez ubijania
- opcjonalnie:
– ekstrakt waniliowy kilka kropel (osobiście dodaje bardzo rzadko)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W przypadku tortownicy papier kładę tylko na dno i zamykam obręcz, przytrzymując go w ten sposób.
Blachy ani papieru nie natłuszczam, co spowoduje ze biszkopt urośnie, ale już tak łatwo nie opadnie.
Piekarnik nagrzewam do 170 st. C