truskawkowy Tort urodzinowy #dladziecka #dladorosłych

Tort ten jest prostym, a zarazem efektownym rozwiązaniem. Niezwykle lekki, aksamitny, truskawkowy. W takim wydaniu powstał na urodziny mojej córki, ale niejednokrotnie powtarzany w różnych wariacjach. Świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni jak dodatek do kawy (wówczas robię jeden podwójny biszkopt a masa na wierzch + dużo truskawek).

3 warstwy biszkoptu + masa z truskawek z serkiem maskarpone + dekoracja

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 85 g cukru
  • 85 gpszennej mąki tortowej tj. typ 400 lub 450 luźno wsypana bez ubijania
  • opcjonalnie:
    – ekstrakt waniliowy kilka kropel (osobiście dodaje bardzo rzadko)

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W przypadku tortownicy papier kładę tylko na dno i zamykam obręcz, przytrzymując go w ten sposób.
Blachy ani papieru nie natłuszczam, co spowoduje ze biszkopt urośnie, ale już tak łatwo nie opadnie.

Piekarnik nagrzewam do 170 st. C

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *